Current Affairs 7-8 March 2020

*PUNJAB KNOWLEDGE HUB*
 *DAILY CURRENT AFFAIRS*
 *7-8 MARCH 2020*



1. Which of the following countries will host the Badminton Asia Championship?
เจจਿเจฎเจจเจฒਿเจ–เจค เจตਿੱเจšੋਂ เจ•ਿเจนเฉœਾ เจฆੇเจธ਼ เจฌੈเจกเจฎਿੰเจŸเจจ เจเจธ਼ੀเจ† เจšੈਂเจชੀเจ…เจจเจธ਼ਿเจช เจฆੀ เจฎੇเจœ਼เจฌਾเจจੀ เจ•เจฐੇเจ—ਾ?

A. China
B. Malaysia
C. Philippine
D. India

 *Answer : Option C* 



2. Which airport was recently renamed Chhatrapati Sambhaji Maharaj Airport?
เจนਾเจฒ เจนੀ เจตਿੱเจš เจ•ਿเจนเฉœੇ เจนเจตਾเจˆ เจ…ੱเจกੇ เจฆਾ เจจਾเจฎ เจฌเจฆเจฒ เจ•ੇ เจ›เจคเจฐเจชเจคੀ เจธੰเจญਾเจœੀ เจฎเจนਾเจฐਾเจœ เจเจ…เจฐเจชੋเจฐเจŸ เจฐੱเจ–ਿเจ† เจ—ਿเจ† เจนੈ?

A. Sahar International Airport Mumbai
B. Chhatrapati Shivaji International Airport
C. Aurangabad Airport
D. Mumbai International Airport

 *Answer : Option C* 



3. Which bank's withdrawal limit has been raised to 50,000 recently?
เจ•ਿเจนเฉœੇ เจฌੈਂเจ• เจฆੀ เจชੇเจธੈ เจ•เจขเจตਾเจ‰เจฃ เจฆੀ เจธੀเจฎਾ เจนਾเจฒ เจนੀ เจตਿੱเจš 50,000 เจ•ੀเจคੀ เจ—เจˆ เจนੈ?

A. SBI
B. BOB
C. PNB
D. Yes Bank

 *Answer : Option D*



4. Recently EPFO ​​has reduced the interest rate on deposits for the financial year 2019-2020?
เจนਾเจฒ เจนੀ เจตਿੱเจš เจˆเจชੀเจเจซเจ“ เจจੇ เจตਿੱเจคੀ เจธਾเจฒ 2019-2020 เจฒเจˆ เจœเจฎ੍เจนਾਂ เจฐਾเจธ਼ੀ เจ‰ੱเจคੇ เจตਿเจ†เจœ เจฆเจฐ เจ•ਿੰเจจੀ เจ˜เจŸਾ เจฆਿੱเจคੀ เจนੈ?

A. 7.50%
B. 7.65%
C. 8.50%
D. 8.65%

 *Answer : Option D* 



5. Who was recently appointed as the brand ambassador of PUMA?
เจนਾเจฒ เจนੀ เจตਿੱเจš เจชੁੰเจฎਾ เจฆੇ เจฌ੍เจฐਾਂเจก เจ…ੰเจฌੈเจธเจกเจฐ เจตเจœੋਂ เจ•ਿเจธ เจจੂੰ เจจਿเจฏੁเจ•เจค เจ•ੀเจคਾ เจ—ਿเจ†?

A. Sharukh Khan
B. Salman Khan
C. Alia Bhat
D. Kareena Kapoor

 *Answer : Option D* 



6. Recently in which state the "Chapchar Koot" Mahotsav was organized?
เจนਾเจฒ เจนੀ เจตਿੱเจš เจ•ਿเจธ เจฐਾเจœ เจตਿੱเจš "เจšੱเจชเฉœ เจ•ੁเจŸ" เจฎเจนਾਂเจ‰เจคเจธเจต เจฆਾ เจ†เจฏੋเจœเจจ เจ•ੀเจคਾ เจ—ਿเจ† เจธੀ?

A. Mizoram
B. Tripura
C. Meghalaya
D. Nagaland

 *Answer : Option A* 



7. Which state has recently issued orders to limit the retail price of bottled drinking water?
เจ•ਿเจธ เจฐਾเจœ เจจੇ เจนਾเจฒ เจนੀ เจตਿੱเจš เจฌੋเจคเจฒเจฌੰเจฆ เจชੀเจฃ เจตਾเจฒੇ เจชਾเจฃੀ เจฆੀ เจช੍เจฐเจšੂเจจ เจ•ੀเจฎเจค เจจੂੰ เจธੀเจฎเจค เจ•เจฐเจจ เจฆੇ เจ†เจฆੇเจธ਼ เจœਾเจฐੀ เจ•ੀเจคੇ เจนเจจ?

A. Uttar Pradesh
B. Uttarakhand
C. Karnataka
D. Kerala

 *Answer : Option D* 



8. Which state recently announced to provide credit guarantee of loans for higher education?
เจ•ਿเจนเฉœੇ เจฐਾเจœ เจจੇ เจนਾเจฒ เจนੀ เจตਿੱเจš เจ‰ੱเจš เจธਿੱเจ–ਿเจ† เจฒเจˆ เจ•เจฐเจœ਼ਿเจ†ਂ เจฆੀ เจ•੍เจฐੈเจกਿเจŸ เจ—เจฐੰเจŸੀ เจช੍เจฐเจฆਾเจจ เจ•เจฐเจจ เจฆਾ เจเจฒਾเจจ เจ•ੀเจคਾ เจนੈ?

A. Odisha
B. Haryana
C.Jharkhand
D. Bihar

 *Answer : Option B* 



9. Which Engineering College of India has obtained the highest rank in the recent QS World Ranking?
เจญਾเจฐเจค เจฆੇ เจ•ਿเจธ เจ‡ੰเจœੀเจจੀเจ…เจฐਿੰเจ— เจ•ਾเจฒเจœ เจจੇ เจนਾเจฒ เจนੀ เจตਿੱเจš เจ•เจฏੂเจเจธ เจตเจฐเจฒเจก เจฐੈਂเจ•ਿੰเจ— เจตਿੱเจš เจธเจฐเจตเจ‰ੱเจš เจฆเจฐเจœਾ เจช੍เจฐਾเจชเจค เจ•ੀเจคਾ เจนੈ?

A. IIT Kharagpur
B. IIT Madras
C. IIT Kanpur
D. IIT Mumbai

 *Answer : Option D* 



10. PRAGYAN CONCLAVE 2020 is an International Seminar organised by which Armed Force of India?
เจช੍เจฐเจšਾเจฐ เจธੰเจจ 2020 เจญਾเจฐเจค เจฆੀ เจ•ਿเจธ เจนเจฅਿเจ†เจฐเจฌੰเจฆ เจธੈเจจਾ เจฆੁเจ†เจฐਾ เจ…ੰเจคเจฐ เจฐਾเจธ਼เจŸเจฐੀ เจธੈเจฎੀเจจਾเจฐ เจ•เจฐเจตਾเจ‡เจ†?

A.Indian Air Force
B. Indian
Navy
C. Indian Army
D. Indian Coast Guard

 *Answer : Option C* 



 *By Punjab Knowledge Hub*

Comments